top of page

Хроничната бъбречна недостатъчност: признаци, диагноза, лечение

Актуализирано: 15.11.2023 г.

Хроничната бъбречна недостатъчност /ХБН/ е често срещан и сериозен здравословен проблем, засягащ значителен брой домашни любимци. С нарастването на възрастта, възможността от поява на заболяването се увеличава. Най-уязвими са възрастните котки над десет години. Именно заради това, от съществено значение е собствениците на домашни любимци да бъдат осведомени за признаците на това заболяване, за да може то да бъде открито и третирано възможно най-рано.
 

Първите признаци

Откриването на ХББ в ранните му стадии може да бъде предизвикателство, заради сравнително късната проява на признаци. Първите симптоми е възможно да се забележат едва когато значителна част от бъбречната функция е необратимо увредена. Именно заради това, редовните ветеринарни прегледи са особено важни и позволяват своевременно откриване на потенциални проблеми с бъбреците.
Първите признаци които по-наблюдателните стопани забелязват са увеличеният прием на вода и учестеното уриниране. Това се получава, защото бъбреците не успяват да изхвърлят навън ефикасно ненужните продукти от кръвта, затова те компенсират с отделяне на по-голямо количество урина. От своя страна по-голямото количество урина води до загуба на вода в тялото и от там идва и желанието у животното да приема по-големи количества количество вода.
Друг признак, който често се отдава на възрастта и е възможно да бъде пропуснат, е лошата и неподдържаната космена покривка при котките. Заедно с този признак може да се забележи още загуба на апетит, силно отслабване и летаргия.


От какво се причинява заболяването

Хроничната бъбречна недостатъчност е хронично заболяване, което няма единен причинител, а е по-скоро резултат от различни болестни процеси, които водят до него. Причинители могат да бъдат: пиелонефрит, гломерулонефрит, амилоидоза, вродени малформация на бъбреците, туморни образувания, както и някои инфекциозни заболявания.
От изключителна важност е при установяването на ХБН да бъде и установена и подлежащата причина.


Поставяне на диагнозата

Диагностицирането на хроничната бъбречна недостатъчност е процес който изисква комплексен подход. Първото изследване, което се препоръчва е изследване на кръвта. При него могат да се измерят ключови показатели като креатинина и азота в кръвта. Анализът на урина ще помогне за оценка на способността на бъбреците да концентрират урина. Допълнителни изследвания като рентгенография и ехография ще покажат дали има някакви структурни изменения в бъбреците и ще помогнат допълнително да се потвърди диагнозата. Тези диагностични подходи позволяват на лекарите не само да потвърдят наличието на ХББ, но и да оценят степента на увреждане на бъбреците, което е изключително важно за определянето на прогнозата на заболяването и подходящото лечение.


Лечение

Въпреки че ХБН не може да бъде излекувано, ефективното третиране може значително да подобри качеството на живот на котката и да забави прогресията на заболяването.
Препоръчват се:
  • Венозни инфузии с течности за възстановяване на хидратацията на организма

  • Хранителни добавки, които свързват излишния фосфор - нужно е те да се дават по време на хранене или максимум да два часа след хранене, за да имат максимален ефект

  • Диета - това е най-важната част от третирането на заболяването. Храната, която животното трябва да приема е нужно да бъде с ниски нива на фосфор и протеин, за да улеснява функцията на бъбреците.

Според състоянието на котката, както и в зависимост от подлежащата причина за заболяването, вашият ветеринарен лекар може да приложи и допълнителни лекарства.

Редовните ветеринарни прегледи са много важни за наблюдение на състоянието на котката и коригиране на терапевтичния план при нужда. Съвместните усилия между ветеринарните лекари и собствениците на домашни любимци са от съществено значение за успешното изпълнение и поддържане на ефективен терапевтичен режим.

котка





Коментари


bottom of page