top of page

Уриниране извън котешката тоалетна: Причини и решения

Чест проблем при отглеждането на котки, който неведнъж е оставял и ще оставя стопаните в недоумение, е уринирането извън котешката тоалетна. Познат ли ви е следният сценарии: поддържате тоалетната на котето в идеална чистота, стремите се да има всичко необходимо и удобно, домашният ви любимец да се чувства комфортно, но той все пак избира килима или леглото ви за по-подходящо място за уриниране? Освен неудобството, което причинява постоянната нужда от почистване след домашния любимец, това поведение е и причина за стрес и притеснение от страна на собственика. В тази статия ще разгледаме различните първоизточници, които биха могли да причинят проблема, както и какво можете да направите за да го решите или предотвратите.

 
котка
Винаги е важно първо да се отхвърли медицински проблем.

Първа стъпка: винаги първо е важно да се изключи медицинска причина за уринирането извън котешката тоалетна


Много често, медицинските причини не са първото нещо, за което се сещате, когато става въпрос за уриниране извън тоалетната при котките. Въпреки това, дори домашният ви любимец да не проявява признаци на заболяване, винаги е нужно първо да бъде отхвърлен проблем, който би могъл да застраши здравето му. Множество заболявания, които се придружават с болка, неудобство или причиняват увеличена нужда от уриниране, могат да доведат до негативни поведенчески реакции у котката ви и тя да започне да търси друго, по-подходящо място за уриниране. Най-честите виновници за проблема са инфекции на пикочните пътища, наличие на пикочни камъни, както и възпаления на уринарния тракт от идиопатичен характер. Именно заради това трябва да бъдете внимателни и наблюдателни и при забелязването на подобни признаци, веднага да потърсите съвет и преглед от ветеринарен лекар. Ако се установи, че проблема е от медицински характер, с третирането на заболяването, уринирането на неподходящи места би трябвало да приключи.


Стъпка две: проблемът не е медицински, какво следва?


Вече сте били при вашия ветеринарен лекар, той е направил изследвания и е установил, че няма никакъв медицински проблем с вашата котка и тя в добро клинично състояние. Сигурно се чудите какво следва от тук нанатък. Следващата логична стъпка е да се определи откъде идва поведенческия проблем:


Котката не харесва мястото на тоалетната

Котките са много избирателни, когато решават къде предпочитат да уринират. Ако мястото на котешката тоалетна не се харесва на котката, то е твърде вероятно тя да го покаже, избирайки друго, което й е по-приятно. За да нямате този проблем е нужно да се уверите, че тоалетната е на тихо и спокойно място, което котката може да стигне без проблем. Избягвайте труднодостъпни места или такива, които са много шумни и има голямо текучество на хора в тях.


Котката не харесва миризмата на тоалетната

Освен много избирателни, котките също са много чувствителни на миризми. Ако тоалетната не се почиства редовно след уриниране и дефекиране, или се оставя дълго време без да се смени изцяло, е доста вероятно вашата котка да не желае да влиза вътре и да си намери друго място за уриниране.


Тоалетната е много малка

При избирането на котешка тоалетна е от изключителна важност да вземете предвид големината на самата котка. В идеален случай големината на тоалетната трябва да бъде поне колкото дължината на котката, включително и опашката. Понякога това би било трудно изпълнимо, особено ако нямате достатъчно място вкъщи, но все пак е възможна причина, котката ви да отказва тоалетната.


Котката не харесва вида постеля за тоалетната

Различните котки предпочитат различен вид постеля. Това което е добра за някои, не се харесва от други. Можете да тествате предпочитанията на вашият домашен любимец. като сложите две котешки тоалетни , съдържащи различен вид постеля една до друга, и да видите кой от двата ще предпочете вашата котка.


Промени в дома, където обитава котката

Котките са животни, които са изключително чувствителни дори и на най-малките промени в дома. Може би сте забелязвали, че когато разместите малко мебелите у дома, котката ви веднага отива и проучва всичко. Това обяснява защо когато има голяма промяна в обстановката - преместване, нов член на семейството или нов домашен любимец, е доста вероятно мъркащият ви приятел да реагира на това стресово изживяване с уриниране на неподходящо място. Ако стреса е източника на проблема помощни средства за справяне се явяват различните успокояващи спрейове, както и дифузерите с котешки феромони. Те спомагат котката да се чувства по-спокойна и сигурна в дома ви, което само по себе си ще допринесе за решаване на проблема.


Други котки, с които споделя дома

Когато дома се обитава от повече от една котка, животни помежду си изграждат определена йерархия. Ако не сте сигурни коя от котките ви е шефът вкъщи, обърнете внимание, кое от животните обикновено стои по-нависоко от другото - това е сигурен признак на по-висока йерархия. В повечето домове с две или повече котки има и повече котешки тоалетни. Добре е те да бъдат разположени на различни места, за да могат двете котки да ги използват едновременно. Ако тоалетните ви са една до друга и по-висшестоящата котка блокира пътя на другата, е доста вероятно, другото коте да не желае да отиде и да използва тоалетната.


Ако забележите, че котката е уринирала извън тоалетната е нужно да почистите много добре с подходящ препарат, за да отстраните максимално миризмата и да предотвратите повторното ходене на котката там.

Разбирането на всички тези аспекти в поведението и предпочитанията на котките са ключови за постигане на хармония и справянето с проблема. Всички изброени горе фактори, трябва да бъдат внимателно разгледани и отхвърлени за да се достигне до първопричината и вашата котка отново да бъде здрава, а вашия дом - изпълнен със спокойствие.








Комментарии


bottom of page