top of page

Три от най-често срещаните храни, които са опасни за вашето куче

Актуализирано: 6.07

Кучетата са обичани членове на семейството, но за разлика от нас хората, имат доста по-различни хранителни нужди. Има храни, които ние обичаме и са много полезни за нас, но за тях могат да бъдат токсични и да доведат до сериозни здравословни усложнения. Прочетете статията, за да разбере кои са храните, които е нужно да държите на по-високите рафтове в кухнята и извън досега на косматия ви приятел.


 

шоколадово отравяне при кучета

1. Шоколад

На първо място сред най-често срещаните опасни храни за вашето куче, слагаме шоколада, който съдържа веществото теобромин. Количеството, което кучето е поело, може да бъде токсично, в зависимост какъв е бил шоколада. Най-много теобромин се съдържа в тъмния шоколад, както и в сладкарските шоколади, с по-висок процент на какао. В млечния шоколад има значително по-малко, а в белия - най-малко, в сравнение с останалите. Симптомите обикновено започват с проява на хиперактивност и увеличена сърдечна дейност, а след това повръщане и диария. Ако се съмнявате, че кучето ви се е почерпило е нужно веднага да го заведете при вашия ветеринарен лекар. Колкото по-бързо се реагира, толкова по-добре животното ще се повлияе от терапията. Лечението се състои в предизвикване на повръщане, както и подкрепяне на организма чрез интравенозни течности. Течностите имат и за цел да изчистят тялото от теобромина, който има способността да се реабсорбира от пикочния мехур. Именно заради това в комбинация с течностите се препоръчват и по-чести разходки за да се стимулира уринирането.


отравяне с грозде при кучетата

2. Грозде

Гроздето, както и стафидите са много опасни за кучетата, защото дори и в малки дози биха могли да причинят интоксикация. Степента на отравянето и проявата на симптоми зависят от количеството поета доза, както и от индивидуалната предразположеност на някои кучета. Към момента не е ясно от какво точно се причинява тази токсикоза, затова ако кучето ви си е хапнало грозде или стафиди е нужно веднага да се свържете с ветеринарен лекар и случая да се третира в повишено внимание. Първите признаци започват с повръщане, последвано от диария и летаргия и се развиват до 24 часа. След това се атакуват бъбреците, което води до признаци на остра бъбречна недостатъчност. Лечението е добре да се започне възможно най-бързо, като се индуцира повръщане, последвано от общо укрепваща терапия и венозно поставяне на течности. При развитие на остра бъбречна недостатъчност, ако лечението се забави, прогнозата е неблагоприятна.


отравяне с лук при кучета

3. Лук и чесън

Тези продукти са много често срещани във всяка кухня и безопасни за нас хората, но при кучетата биха могли да причинят сериозни проблеми. Без значение дали става въпрос за пресни продукти или за сушените им варианти - изсушен лук и чесън на прах, всички те причиняват еднакви симптоми. С действието си те възпаляват гастроинтестиналния тракт, предизвикват повръщане, диария, саливация. Също така предизвикват и увреждане на червените кръвни клетки, което води до анемия. Увредените клетки не могат да пренасят кислорода в тялото и това от своя страна довежда да увеличен сърдечен и респираторен ритъм, летаргия, променен цвят на урината, а останало не третирано води и до смърт. Лечението е както и при останалите интоксикации и отново се съветва възможно най-бързо третиране, за да се предотвратят усложненията.


Comments


bottom of page