top of page

Кучешките ваксини: Kакво трябва да знаете, за да защитите вашият четириног приятел

Актуализирано: 20.06

Гарантирането на здравето и благополучието на вашият четириног приятел започва с решението да бъдете отговорен стопанин, а решаващ аспект от това е вашето кученце да има всички необходими ваксини. В ранните етапи от живота му, те играят ключова роля в изграждането на имунитет и защитата от различни животозастрашаващи болести. За стопаните, които за първи път имат домашен любимец може да е предизвикателство да се ориентират във всичко което е необходимо, за да бъде то здраво. С тази статия ще изясним всичко което е нужно да знаете преди да направите посещението при вашия ветеринарен лекар.
 

Процеса на ваксиниране: първата ваксина

Процесът на ваксиниране обикновено започва с първата доза, която може да бъде поставена най-рано на възраст шест седмици. След тази първа ваксина следват още две дози, препоръчително на интервал от две до три седмици, засилвайки имунната система на малкото куче. Важно е да се отбележи, че в зависимост от това дали кученцето обитава зони с висок риск или е изложени на потенциални болести, е възможно да се направи четвърта ваксинация по преценка на вашия ветеринарен лекар.

Много чест въпрос от страна на стопаните е кога може кученцето да излиза навън? Обикновено винаги препоръчвам това да се случва най-рано след като е минало малко време от третата ваксинация. Тогава то вече е изградило имунитет и възможността да се зарази е доста по-малка.
куче

Какво трябва да знаят собствениците преди ваксинацията

Всяка една ваксинация се извършва единствено на здрави животни. Въпреки че ветеринарните лекари провеждат подробен медицински преглед преди прилагането на ваксината, винаги е полезно собствениците активно да наблюдават кученцето вкъщи за проява на признаци на болест. Ако забележите симптоми е нужно веднага да уведомите вашият ветеринарен лекар по време на прегледа.


Периода след ваксинацията

След ваксинацията е от съществено значение собствениците на домашни любимци да бъдат бдителни. Въпреки че е нормално кученцето да бъде по-летаргично от обичайно и повече да си поспива, трябва внимателно да се следи за необичайни признаци. Алергични реакции са редки, но възможни, затова е важно да се наблюдава за признаци като оток, обрив или затруднено дишане. За да се предпази животното, особено когато става въпрос за първа ваксинация, се препоръчва собствениците да останат вкъщи с кучето след ваксината и внимателно да следят за евентуални нежелани реакции. В някои случаи е дори препоръчително да останете във ветеринарната клиника за кратко след ваксинирането, за да се гарантира незабавна реакция от страна на ветеринарните лекари при поява на алергична реакция.


Първите ваксинации са поставени. Кога е следващата?

След поставяне на бебешките ваксини, малките кученца е нужно да бъдат реваксинирани когато навършат една година. Тази ваксинация е от изключителна важност и трябва да бъде направена. След нея започвате да ваксинирате животното всяка година с годишната ваксина.


В следващата статия от поредицата ще обсъдим кои заболявания включват основните ваксинации и как да решите дали кученцето ви има нужда от допълнителна защита.



Comentários


bottom of page