top of page

Кучешки портрети: Померан - характеристика и грижи за породата

Кой не е чувал за породата померан? Известен още като Померански шпиц, е малко, но изключително енергично и очарователно куче, което бързо завладява сърцата на любителите на породисти кучета. Със своята пухкава козина, интелигентен поглед и жизнерадостен характер, померанът е предпочитана компания както за семейства с деца, така и за самостоятелно живеещи хора. В тази статия ще разгледаме историята на породата, нейните характеристики, как се отглежда померан и какво е необходимо за правилното хранене и грижи.


померан грууминг

 


1. История на породата померан

Породата померан води своето начало от района на Померания, разположен в северната част на днешна Полша и Германия и произлизат директно от шпицовете, които са с по-голям размер. Първоначално те са били използвани за пазачи на добитък, но с времето, са били селекционирани и миниатюризирани, за да се превърнат в компаньонни кучета за аристокрацията. Помераните добиват популярност в края на 18-ти век, когато кралица Виктория на Великобритания се влюбва в породата и започва да развъжда и популяризира по-малки екземпляри. Днес породата померан е символ на елегантност и аристократичен стил, макар че нейния характер остава същия – жизнерадостен и предан.


2. Характеристики на помераните

Померанът е известен със своята компактна структура и обилна двойна козина, която му придава впечатляващ обем. Възрастните кучета от тази порода обикновено тежат между 1,5 и 3 килограма и достигат височина до 18 см. Техните уши са малки и изправени, а опашката им е плътно навита над гърба, което добавя още повече чар към техния външен вид. Една от най-забележителните характеристики на померана е интелигентния и проницателен поглед, който показва неговото остроумие и готовност за игри. Въпреки малките си размери, померанът е смело и решително куче, което не се страхува да изрази своето мнение. Силно привързани към своите собственици, тези кучета са отлични пазачи, които реагират на най-малкия шум и са готови да предупредят за опасност.

характеристика на породата померан

3. Хранене, отглеждане и грижи за козината на померана

Отглеждането на померан изисква специално внимание към храненето и поддръжката на тяхната козина. Тъй като те имат много чувствителна храносмилателна система, е важно да се осигури балансирана диета с високо качество на храната и да се избягва храненето с човешка храна. Даването от вашата храна, както и прекомерната смяна на храната могат много лесно да доведат до гастроинтестинални разстройства. Кучетата трябва да получават достатъчно протеини, витамини и минерали, за да поддържат здравето и енергията си. Прехранването също не се препоръчва, защото може да доведе до затлъстяване, което е опасно за малките породи кучета.

Поддръжката на козината на померана също е важна част от тяхното отглеждане. Поради плътната и пухкава козина, те изискват редовно разресване, за да се избегне сплъстяването на космите и да се поддържа доброто състояние на кожата. Ежедневното разресване ще помогне за отстраняване на падналите косми и за поддържане на блясъка на козината.


Породата померан е отличен избор за всеки, който търси малко, но динамично куче с голямо сърце. Със своите уникални характеристики и лесно приспособяване към различни условия на живот, тези кучета са прекрасни компаньони за хора от всички възрасти. Въпреки че поддръжката на тяхната козина и правилното хранене изискват известни усилия, любовта и предаността, които помераните дават в замяна, правят всяка грижа заслужена.




Comments


bottom of page