top of page

Кастрация на мъжка котка: Mитове и реалност

Ако сте горд собственик на котка, вероятно сте чували за кастрациятa. Но какво точно представлява тя и защо е толкова важна? Чудили ли сте се защо ветеринарните лекари винаги препоръчват да кастрирате домашния си любимец? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще ви разкрием ползите и митовете при кастрация на мъжка котка.


 

кастрация на мъжка котка

Нека първо да отговорим на най-основния въпрос, какво е кастрацията? Кастрацията, известна още като стерилизация, е хирургическа процедура, при която се премахват тестисите на мъжкия котарак. Може да звучи инвазивно, но не се тревожете - това е рутинна операция, извършвана ежедневно от ветеринарните лекари. Котараците много леко понасят манипулацията, а възстановяването след нея е много бързо – на следващия ден поведението на животното е както обикновено. Една обща заблуда е, че кастрацията е само за женски котки, но това не е вярно! Кастрацията на мъжките котараци е също толкова важна за тяхното здраве и поведение, колкото и при женските.


Как се прави кастрация на мъжка котка?

Може би се чудите как протича една кастрация и какво трябва да знаете преди това. За начало е нужно котката да бъде напълно здрава, като това се определя при предварителен преглед. След като е установен здравния статус на животното се насрочва час за кастрацията. Важно е да знаете, че сутринта преди да доведете котарака в клиниката е нужно той да бъде гладен. Макар и да ви е жал да оставите косматия си приятел без закуска, за да премине гладко анестезията е важно животното на не е яло преди това, защото иначе има вероятност да повърне.

След като манипулацията е извършена, котето се оставя да се събуди напълно под наблюдението на ветеринарен лекар. Можете да вземете любимеца си още на същия ден вкъщи, като не е нужно да слагате яка на врата или да прилагате някаква по-специална грижа. Единственото условие е няколко часа след упояването да не давате храна, отново заради опасността от повръщане. Като цяло кастрацията при мъжките животни е доста по-лека и неинвазивна процедура, която носи множество ползи за здравето и поведението, за които можете да прочетете по-долу:


Ползи от кастрацията на мъжки котарак:

1. Намален риск от заболявания на половата система – Чрез кастрацията се елиминира риска от развиване на рак на тестисите, както и по-късната проява на заболявания свързани с простатата.


2. По-голяма безопасност за домашният ви котарак – Когато котките започнат да се разгонват, некастрираните котараци изпадат в нужда от търсене на партньор. В този сценарии те спират да се интересуват за собствената си безопасност. Инстинктите им са по-силни в този момент и много често се случва те да скачат сами от високите етажи на блоковете или да бягат от вкъщи. Сами разбирате защо това е опасно и макар котките да са гъвкави и елегантни със скоковете, такава голяма височина винаги води до тежки травми и опасност за живота.


3. Намалено маркиране – Живеейки навън, котараците са много териториални животни. Те маркират териториите си чрез изпускане на силно миришеща урина, която сигнализира на другите мъжки, минаващи от там да внимават и да не навлизат в чуждата територия. За домашния котарак обаче, неговата територия е апартамента в който живее, затова той си я маркира по същия начин, както би направил и в дивата природа. Ако искате да избегнете това нежелано поведение е препоръчително да кастрирате котето още преди настъпването на полова зрялост. Така е най-сигурно да избегнете сагата с непрекъснатото почистване и лошата миризма вкъщи. При кастрация след премината полова зрялост, някои котараци е възможно да спрат да маркират, но този резултат не може да бъде гарантиран при всички котки.


4. Намалена агресия – След кастрация котките стават по-спокойни, по-уравновесени и по-гальовни. Това особено важи за домове където се отглежда повече от една котка. Почти непосилно е да отглеждате два мъжки котарака, които са некастрирани, защото това ще ви донесе само проблеми и една доста неспокойна домашна среда.


5. Контролиране на котешката популация – Не на последно място, много важна полза от кастрацията се явява контролирането на популацията от бездомни котки. Това особено важи за дворните котараци, които имат навика да обикалят широка територия навън и после да се прибират. В графата по-долу е показано колко котки се раждат от една единствена некастрирана женска. Некастрирането на мъжките котараци само задълбочава този проблем, който от година на година става все по-сериозен.


кастрация на мъжка котка


Кастрацията на вашия котарак е отговорно решение, което носи многобройни ползи както за вас, така и за вашия пухкав приятел. Тя не само допринася за по-доброто здраве и поведение, но и за общото благосъстояние на котешката общност. Ако имате съмнения или притеснения, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Чрез кастрацията подарявате на вашия котарак един по-здравословен и щастлив живот!


За още полезна информация последвайте страниците във Фейсбук и Инстаграм:



Comentarios


bottom of page