top of page

Тихата заплаха: Защо превенцията на дирофилария е важна?

Актуализирано: 7.07


В света на кучешкото здраве, съществува тиха заплаха, която често остава незабелязана, докато не удари. Дирофиларията, болест причинявана от паразити в сърцето, която се пренася от комарите, е опасно състояние, което представлява значителен риск за нашите обичани космати приятели. С наближаването на топлите летни дни и вечерните разходки е нужно да вземете мерки и да защитите кучето си от тази опасност.


корги дирофилария

 

Кой е причинителят?

Dirofilaria Immitis – това е латинското наименование на причинителя, паразитиращ в сърдечно-съдовата система на кучетата и причиняващ заболяването дирофилария. Заразяването с него става, чрез ухапване от комари, които инжектират в животните микрофиларии. Микрофилаиите циркулират в кръвта като незрели форми на паразита, а възрастните форми се локализират в сърцето и големите кръвоносни съдове, където с времето могат да доведат до сърдечна недостатъчност, влошаване на състоянието, а в крайните стадии – смърт.

заразяване с дирофилария

Какви са признаците на заболяването?

Защо наричаме дирофиларията „тих убиец“? Представете си следния сценарий: заразен комар ухапва кучето и го заразява с микрофиларии. Известно време те се развиват до възрастните форми, локализират се в сърцето и започват да се размножават. През цялото това време, кучето е заразено, но вие няма как да знаете. Първоначалните симптоми също могат да бъдат леки и по-ненаблюдателните собственици да не успеят да ги забележат веднага. Най-ранните признаци, за които да наблюдавате са кашлица, лесна уморяемост, особено при физическо натоварване, и в последствие проявява на капризен апетит, а по-късно и загубата му, съпроводена с отслабване.

При късните стадии на заболяването е много по-трудно да се помогне и шансовете за благоприятен изход значително намаляват.  Именно заради това, голяма важност имат превенцията и периодичното тестване.


Как да предотвратим заразяването?

Грижовните стопани знаят, че е редно да обезпаразитяват животните си редовно с подходящи ветеринарномедицински продукти. Въпреки това, не всички знаят как се обезпаразитява правилно за дирофилария. Преди да се започне профилактика е редно кучето да бъде тествано за наличие на паразита в кръвта. Това става много лесно – вашият ветеринарен лекар ще вземе кръвна проба и ще направи бърз тест, който до минути показва резултата. След това се прави и микроскопско изследване с капка кръв, в която се търсят незрелите микрофиларии. Тестването става много бързо и лесно, затова се препоръчва да се прави освен при започване на профилактика за дирофилария, също така и профилактично веднъж в годината преди започването на летния сезон и активния летеж на насекомото. Ако домашният ви любимец не е заразен можете веднага да започнете да давате редовно таблетки за обезпаразитяване.


!!!!! Много е важно да НЕ се дават таблетки за дирофилария на нетествани кучета или животни на които са давани преди, но е пропуснат дълъг период и е възможно да бъдат заразени. При заразени животни препаратите убиват зрелите форми на паразита мигновено и това е предпоставка за рязко влошаване на състоянието на кучето.

Животното ми е заразено с дирофилария, какво трябва да се направи?

Първата стъпка при третирането на дирофиларията е да се установи и прецени в кой стадий на заболяването се намира животното, защото в началото шансовете за пълно оздравяване са много по-големи. След преценка на състоянието трябва да се приложи продължително лечение, което се прави по схема, защото мигновеното убиване на зрелите форми на паразита представляват опасност за здравето на кучето. По време на цялото лечение, винаги съветваме стопаните да въздържат кучето от физическо натоварване. По преценка на лекаря може да бъде изписана и съпътстваща терапия спрямо симптомите на вашия домашен любимец.


Превенцията от заразяване е изключително лесен начин да предпазим кучетата, за могат да бъдат здрави и да ни радват дълги години.



Comments


bottom of page